Nanotrubky vytvářené mesogeními molekulami sloučenin kyseliny mléčné v krystalické fázi

Text

U nově připravených derivátů kyseliny mléčné jsme objevili originální způsob přípravy nanotrubek v krystalické fázi. Při pokojové teplotě se pomalým odpařováním z roztoku vytvářejí nanotrubky o průměru 50-60 nm, bez ohledu na typ rozpouštědla, chiralitu studovaných molekul, koncentraci v roztoku nebo typ deponovaného povrchu. Charakter nanotrubek byl prozkoumán různými experimentálními technikami, byl navržen model popisující jejich vznik působením rozdílného povrchového napětí na obou stranách vrstvy.

Kontaktní osoba: Vladimíra Novotná

Nanotrubky
Popis
V pozadí obrázek nanotrubek pořízený technikou AFM, průměr nanotrubek odpovídá asi 50-60 nanometrům. V popředí barevně model rolující se nanotrubky, ukazující mechanismus jejího vzniku.