Velikonoční výzkum: skořápka analyzovaná pomocí rentgenové difrakce

Datum publikace
Kategorie aktualit
Perex

Každodenní věci mohou být něčím zajímavé, pokud se rozhodneme je trochu prozkoumat. Krystalografie studuje látky v pevném stavu. Ze slepičího vajíčka je pevná pouze skořápka. Právě tu jsme se rozhodli analyzovat pomocí rentgenové difrakce.

Skořápka je tenká přibližně 0,3 mm a skládá se z několika vrstev. Pod tenkou horní vrstvou, která je mimo jiné zodpovědná za barvu vajíčka, se nachází vrstva tvořená krystalky uhličitanu vápenatého, které jsou spojeny „organickým lepidlem“. Jednoduchým difrakčním experimentem lze zjistit, že uhličitan vápenatý se zde vyskytuje výhradně ve formě kalcitu. O Velikonocích jsou ale k vidění i čokoládová vajíčka. Ta mají složení „skořápky“ zcela odlišné. Pakliže si na toto vajíčko posvítíme rentgenovým zářením, uvidíme krystalky cukru a krystalické kakaové máslo. Ano, i něco, co nese název máslo, je vnitřně uspořádané, tedy krystalické. Ať už přírodní, nebo čokoládové vajíčko ukazuje, že i běžné věci kolem nás ukrývají pod povrchem nesmírně zajímavé věci. Stačí se na ně podívat správným způsobem.

Klíčová slova: