Talentová akademie letos láká na vesmírné aplikace laserů

Date of publication
News categories
Perex

„Vykašli se na pokusy s mikrovlnkou, pojď dělat opravdovou vědu“, zní už několik let motto Talentové akademie, kterou pořádají laserová centra HiLASE a ELI Beamlines v Dolních Břežanech. V pátém ročníku „Talentovky“ se dvanáctka středoškoláků od domácích experimentů pustí rovnou do aplikací laserů v kosmickém výzkumu.

Laser za více než šedesát let existence našel uplatnění snad ve všech odvětvích lidské činnosti, není divu, že se stále častěji využívá ve vesmírném prostoru. Právě tímto směrem obě laserová centra v posledních letech zaměřují část svého výzkumu. Vědecké centrum ELI Beamlines využívá svůj nejsilnější laser L4-Aton k napodobení podmínek, které panují v nitru hvězd nebo atmosférách velkých planet. „V Centru HiLASE se zaměřujeme na vývoj laserů, které se uplatní v oblasti satelitního provozu a vzdáleného výzkumu Země. Jedná se například o laserové systémy, které umožní detekci kosmického smetí a jeho následné zničení, nebo laser pro přesné mapování povrchu planet LiDARem v rámci připravované mise LUGO,“ říká Petr Boháček, který se v Centru Hilase věnuje laserům pro vesmírný průmysl.

Studenti středních škol, které baví fyzika a lasery, nemusí se svým výzkumem čekat, až se dostanou na univerzitu. Díky Talentové akademii mohou nakopnout svou vědeckou kariéru ještě před maturitou. Finalisté si v laserových centrech vyzkoušejí, jak výzkum v oblasti laserových technologií vypadá, a své poznatky hned aplikují do „vesmírného prostoru“. „Talentovka“ však není jen o prvních zkušenostech s reálnou vědou. Těm nejlepším laserová centra nabízejí místa stážistů přímo ve vědeckých týmech a pomáhají jim i dál na pouti k jejich budoucí vědecké kariéře.

Stát se jedním z finalistů není vůbec těžké. Stačí se přihlásit na stránkách www.talentovka.cz a pustit se do vědeckého projektu, který letos vědci pro účastníky opět připravili. Porota pak vybere dvánáct studentů, na které čeká zářijové finále přímo v profesionálních laboratořích laserových center. Vědci nehledají jen laserové fyziky, ale i chemiky, programátory, konstruktéry a všechny, které baví svět přírodních věd a špičkových technologií. Ostatně věda je o spolupráci mezi obory a pro vesmírné aplikace to platí dvojnásob.

„Talentová akademie je skvělým projektem, jak oslovovat mladé talentované lidi a představovat jim svět vědy, neustálého poznávání, pokusů a napravovaných omylů. I přes náročnost víkendového maratonu ze všech finalistů vždy sálá nadšení a vlastně i trochu smutek z toho, že akce končí. To je nejlepší motivace i pro tento ročník,“ dodává Roman Hvězda, vedoucí laserového centra ELI Beamlines.

 


Základní informace:

 Časový přehled Talentové akademie:

  • Registrace: 28. 06. – 15. 8. 2022
  • Deadline pro odeslání projektu: 15. 8. 2022
  • Vyhodnocení výsledků: 22. 08. 2022
  • Finále v laserových centrech v Dolních Břežanech: 17. – . 19. 9. 2022